Willie Wortel Award 2025

Terug naar overzicht

Willie Wortel Award

Datum: Januari t/m maart 2025
Duur: 7 weken
Locatie: Stadhuis Haarlem, Grote Markt, Haarlem

Regio
Zuid-Kennemerland

Organisator
Willie Wortel Award

Doelgroep
groep 7

Omschrijving

De Willie Wortel Award daagt leerlingen in groep 7 uit: wie bedenkt het beste, uitvoerbare, innovatieve idee van 2025?!

De Willie Wortel Award is een project voor de groepen 7 in Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort en duurt ca. 7 weken.

Ongeveer 2 uur per week wordt er op school gewerkt aan een innovatief idee. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar je zult je verbazen over waar de kinderen mee komen! De leerkracht is slechts observator en begeleider.

De leerlingen werken in teams van maximaal 6 kinderen. Binnen de teams wordt nauw met elkaar samengewerkt en komen verschillende "skills" zoals samenwerken, probleemoplossend denken en het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht aan bod. Ieder kind wordt uitgedaagd op een passend niveau.

Wanneer het concept is uitgewerkt, kunnen de teams zich inschrijven voor een techniekles in het techlab bij het Haarlem College. Onder begeleiding van een ervaren docent kunnen leerlingen aan de slag met lasersnijden, 3D printen of het inzetten van een greenroom om hun ontwerp of idee nóg beter uit te werken. 

GLOBALE PLANNING:

INSCHRIJVEN: Er kan worden ingeschreven vanaf oktober 2024

ONTWERPEN: De leerlingen gaan in de eigen klas, onder begeleiding van de leerkracht aan de slag met het ontwikkelen van hun idee.

KWARTFINALE: Na 6 weken + een week vakantie is de kwart finale. Hierbij presenteren de teams hun idee aan hun klasgenoten en de eigen leerkracht.
De leerkracht kan de winnaars eventueel verbeterpunten geven over de presentatie en wellicht kan er nog wat bijgeschaafd worden. Uit de kwart finale komen maximaal 3 winnende teams per groep. Zij mogen daarna naar de halve finale.

HALVE FINALE: De halve finale wordt gehouden op de eigen school, tussen de winnende teams van de kwart finale. Dat zijn dus 3 teams per groep, of, wanneer er één groep 7 van de school meedoet die 3 teams. De jury bestaat in principe uit de eigen leerkracht(en) en de directeur, maar deze halve finale is open voor eigen interpretatie. Uit de halve finale komt slechts één finale team.

FINALE:  Tijdens de finale zal dit ene team de strijd aangaan met de finale teams van de ander scholen. Deze teams worden uitgenodigd om op vrijdag 21 maart 2025 naar het Stadhuis van Haarlem te komen. Zij zullen hun idee dan pitchen voor een vakjury, waaronder de wethouder Duurzaamheid, Robbert Berkhout. Super spannend!

Meer informatie vind je op de website van de Willie Wortel Award